Koordinátorka iniciativy Na ovoce Katka a manažerka spokojenosti zákazniků e-shopu Daruj strom Alice vzpomínaly na svou účast v akcelerátoru. O tom, co se díky Dílně dozvěděly a jak se jim dnes podniká, se dozvíte v krátkém rozhovoru.

Co je podstatou vašeho projektu?

Jsme Na ovoce, zasazujeme se o obnovu a popularizaci ovocných stromů a sadů ve městech i ve volné krajině. Naším cílem není jen vrátit místní ovoce na naše stoly a původní odrůdy do sadů a zahrádek, ale také posílit vztah lidí ke krajině a pomoci jim převzít zodpovědnost za péči o místa, ve kterých žijí. Proto do všech aktivit zapojujeme vedle odborníků také laickou veřejnost a místní komunity.

Pečujeme o sady, sázíme nové stromy, pořádáme odborné workshopy pro veřejnost, rozvíjíme mapovací aplikaci volně rostoucích ovocných stromů a provozujeme ovocný e-shop Daruj strom, kde nabízíme sazenice ovocných stromů starých odrůd.

Proč jste se podnikáte právě na poli „social byznysu“?    

Jsme malá a mladá neziskovka, nedosáhneme na velké granty, nemáme fundraisingové oddělení. Jsme rádi nezávislí, rádi zkoušíme nové věci a jsme poměrně rychlí v rozhodování.  A sociální podnikání nám toto vše umožňuje. Navíc díky úspěchu mapovací aplikace máme poměrně košatou komunitu příznivců. Díky e-shopu Daruj strom se mnozí z nich stali našimi věrnými zákazníky a nám se tak daří vracet více ovocných stromů starých odrůd i na české zahrádky.

Jaký byl váš největší problém před vstupem do akcelerátoru 3-2-1 dílna?

Do 3-2-1 dílny jsme vstupovaly s nápadem na rozšíření mapovací aplikace Na ovoce, stávající mapu jsme chtěli rozšířit o místa, kde se ovoce zpracovává. S tím, že by zpracovatelé za umístění na mapě platili… Ale nevěděly jsme, jak ideu uchopit a přetvořit ji ve smysluplný byznys. Hned první workshop 3-2-1 dílny nás ale rychle vyvedl z omylu. V terénním šetření jsme zjistily, že sami zpracovatelé o službu nemají vůbec zájem, protože jsou v sezóně zahlceni obrovským převisem poptávky. Zdánlivý neúspěch ale dal prostor novému, a teď už víme, že i mnohem lepšímu, nápadu – právě na Dílně jsme vymyslely náš ovocný e-shop Daruj strom.

A to je on. Úspěšný e-shop, který vrací staré ovocné odrůdy do přírody a pak na váš stůl.

Nadace
Lilie & Karla
Janečkových
Zapova 18
Praha 5
150 00
 
IČO: 02576040